Untuk melegakan kembung perut bayi, bakar bawang putih dan titikkan ke dalam minyak kelapa. Kemudain sapukan di perut dan belakang bayi. Kembung bayi akan reda.
Atasi Angin Pucuk Ubi
Sesetengah orang akan berasa pening kepala apabila memakan pucuk ubi. Cara untuk mengatasi angin bila makan pucuk ubi ialah dengan merendam pucuk ubi dan dicampur dengan sedikit garam. Kemudian bolehlah terus memasaknya tanpa perlu mencelurkannya.
Lembutkan Ayam Tua
Untuk mengatasi masak ayam tua yang keras dan liat dengan memotong ayam tersebut dalam bentuk kecil-kecil. Kemudian rebus dengan air kelapa hingga empuk. Setelah itu, tuskan airnya. Barulah dimasak gulai atau goreng.
Hilangkan Pahit Daun Betik
Ambil daun betik dan daun senduduk, rebus bersama air setengah periuk dan rebus hingga lembut. Hasilnya daun betik itu tidak akan pahit dan sedap dibuat ulam, makan bersama sambal belacan.
Buang Kulit Ikan Cencaru
Kulit ikan cencaru memang susah untuk disiat. Untuk memudahkkannya, selepas balik dari pasar, masukkan terus ikan cencaru ke dalam peti sejuk. Apabila hendak memasak, keluarkan seketika. Kemudian barulah disiang, kulit cencaru yang susah disiat akan menjadi mudah dan ikan tidak hancur
0 comments:
Post a Comment