gambar ambik dari google |
4 sikat pisang lemak manis- dibuang kulit
1 cawan biji gajus-digoreng
3 genggam urat emas/ jala emas
200 gram buah prun-dipotong empat
beberapa buah ceri merah/hijau
2 sudu besar minyak sapi-untuk elakkan pisang dari melekat
sedikit minyak untuk menggoreng
bahan kuah puding:
1 tin susu cair/sejat
3 biji telur-ambil kuning sahaja
2 helau daun pandan-disimpul
1/2 tin air
1 cawan gula-ikut cita rasa
1/2 sudu esen vanila
Cara membuat:
- panaskan minyak dan minyak sapi untuk menggoreng dengan minyak yang penuh.
- Goreng pisang sehingga kuning. Angkat dan letakkan di atas kertas minyak untuk meresap minyak yang berlebihan.
- Goreng biji gajus.
- Pukul kuning telur bersama susu cair/sejat dan air. Tapis untuk membuang pusat putih telur.
- Masukkan gula dan kacau sehingga gula larut. Masak di atas api kecil bersama daun pandan sehingga sederhana pekat. Masukkan sedikit esen vanila. Jangan guna api besar dan kacau selalu supaya tidak bergentel. Keluarkan daun pandan bila siap.
- Aturkan pisang goreng 2-3 lapis di dalam mangkuk. Taburkan urat emas.
- Kemudian aturkan buah prun, ceri dan biji gajus. Tuangkan kuah ke atasnya apabila hendak dimakan.
0 comments:
Post a Comment