1 ekor ayam
2cm halia (kisar)
4 batang serai
3cm lengkuas
3 labu bawang besar (kisar)
2 ulas bawang putih (kisar)
3 sudu besar cili kering (yg telah dikisar)
1 sudu kecil serbuk kunyit
2 sudu besar serbuk kari ayam
sedikit belacan
2 helai daun kunyit
4 helai daun limau purut
150 gm kerisik
500 ml air
santan (daripada 1 biji kelapa)
Cara Menyediakan :
- Panaskan minyak dan tumiskan bahan kisar hingga naik bau.
- Kemudain masukkan cili kering yang telah dikisar dan serbuk kunyit. Tumis hingga pecah minyak.
- Serbuk kari dibancuh dengan sedikit air untuk dijadikan pes dan tuangkan ke dalam tumisan tadi. Tumis lg hingga naik bau.
- Selepas itu masukkan ayam yang telah dicuci ke dalam tumisan tadi berserta serai dan lengkuas.
- Tuangkan air. Bila ayam sudah separuh masak, masukkan daun kunyit yang telah diracik halus beserta daun limau purut.
- Akhir sekali masukkan santan pekat dan garam serta gula. Sesuai kan rasa mengikut kehendak anda.
- Bila sudah mendidih,masukkan kerisik.Kacau sehingga kuahnya pekat dan terbit minyak.
selamat mencuba semua.......(^_^)
0 comments:
Post a Comment